Καταχώρηση

2013/02/28

Τι χρειαζόμαστε: Γάλα,

Μεταλλικό δοχείο,

 Μηχανή espresso (ακροφύσιο ατμού)

Θερμόμετρο ροφημάτων

  • Φροντίζουμε η μηχανή να είναι ήδη ανοιχτή και να έχει ζεσταθεί καλά, ώστε ο ατμός να μην είναι υγρός.
  • Προκαλούμε εκτόνωση στο ακροφύσιο του ατμού, δηλαδή ανοίγουμε απότομα τον ατμό για 2 sec, ώστε να φύγουν τα υπολείμματα νερού και καφέ που έχουν μείνει στο ακροφύσιο από τον προηγούμενο καφέ.
  • Βάζουμε κρύο γάλα στο ειδικό μεταλλικό δοχείο. Καλό είναι να διατηρείτε το μεταλλικό σας δοχείο στο ψυγείο. Προσέχουμε να μη το γεμίζουμε πάνω από τη μέση γιατί κατά τη διαδικασία το γάλα θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει. Επίσης, μπορούμε για μεγαλύτερη ευκολία να χρησιμοποιήσουμε γάλα υψηλής
    παστερίωσης*.
  • Κρατάμε το μεταλλικό δοχείο σε γωνία 45 μοιρών και βυθίζουμε το ακροφύσιο προς την άκρη του σκεύους και λίγο κάτω από την επιφάνεια ώστε να σχηματιστεί στο γάλα μια
    δίνη**. Πιέζουμε προς τα κάτω μόλις αρχίζει το γάλα να φουσκώνει. Προσέχουμε να φτάσει μέχρι τη θερμοκρασία των 65°C - 70ºC και όχι παραπάνω, γιατί αλλιώς το γάλα θα έχει βράσει. Συνήθως το αφήνουμε μέχρι εκεί που αντέχουμε τη θερμοκρασία αλλά  για περισσότερη σιγουριά και για αποφυγή εγκαυμάτων χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο.
  • Καθαρίζουμε με ένα πανί το ακροφύσιο.
  • Χτυπάμε το μπρίκι σε μια επιφάνεια για να απελευθερωθούν οι φουσκάλες. Το αφρόγαλα πρέπει να μοιάζει με κρέμα και να έχει βελούδινη υφή.
  • Ρίχνουμε το έτοιμο αφρόγαλα στο κέντρο ενός ζεστού φλιτζανιού πάνω από το ρόφημα που επιθυμούμε.  

*Όταν εξοικειωθείτε με το αφρόγαλα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε γάλα 2%, γιατί δίνει καλύτερο

αποτέλεσμα στο latte art.

**Tip!Μπορείτε να δοκιμάσετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας νερό για να μπορείτε να βλέπετε μέσα στο δοχείο το ακροφύσιο και να μάθετε τις κινήσεις.